• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

Czym wyciskać soki? Sokowirówka, a wyciskarka

Świeżo wyciskany sok

Picie świeżych soków owocowych i warzywnych to codzienna przyjemność, która szybko i widocznie przekłada się na poprawę zdrowia i urody. Dlatego też coraz chętniej inwestujemy w sprzęt, który ułatwia uzyskanie takich soków domowymi metodami.

Jakie soki chciałbyś pić?

Jeśli w grę wchodzą głównie jabłka, marchewki, buraki, czyli klasycznie używane do wyrobu soków warzywa i owoce, z łatwością poradzi sobie z nimi sokowirówka. Nieco większe wyzwanie stanowią warzywa liściaste, zioła, owoce jagodowe takie jak maliny czy jeżyny. Jeśli chcesz robić różnorodne soki, próbować nowych smaków i łączyć je ze sobą dowolnie, wybierz raczej wyciskarkę.

Gęste, czy rzadsze?

Z każdego z porównywanych urządzeń wychodzi nieco inny sok. Sokowirówki wyciskają sok klarowny, z pianką na wierzchu i całkowicie pozbawiony cząstek miąższu. Z kolei wyciskarki zostawiają część miąższu w środku, a sok jest nieprzejrzysty i gęsty. Warto zauważyć, że jest także zdrowszy – nie ulega napowietrzeniu i utlenianiu tak szybko, jak klarowne soki i zawiera więcej substancji korzystnych dla organizmu.

Jak dużo soku jednorazowo?

Sokowirówki mogą się wydawać z pozoru efektywniejsze, jeśli chodzi ci o przyrządzanie soku dla kilku osób jednocześnie. Pracują o wiele szybciej, sam proces wydaje się więc przebiegać sprawniej. Istnieją jednak pewne okoliczności, które i tutaj świadczą na rzecz soków z wyciskarek.

Zdrowe soki z wyciskarki

Po pierwsze, można przygotować je na zapas i przechowywać w lodówce – nie stracą nic ze swoich właściwości. Soki z sokowirówki trzeba wypijać od razu. Po drugie, sokowirówki posiadają sita z ostrzami, które czasami się zapychają – szczególnie, gdy miąższ jest odkładany do wewnętrznego pojemnika.

Jak często będziesz przygotowywał soki?

Zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka mogą pracować tak samo często. Szkopuł tkwi jednak w czyszczeniu. Wiele osób zraża konieczność mozolnego rozkręcania urządzenia i czyszczenia go nawet dłużej, niż trwało robienie soków. Tak niestety wygląda zachowanie higieny w przypadku sokowirówek – może to zniechęcać i sprawiać, że będziesz sięgał po urządzenie coraz rzadziej.

Właściwości zdrowotne, czy smak?

Ostatnią, choć nie najmniej istotną kwestię stanowi jakość otrzymywanego soku. Przede wszystkim, warto zapamiętać, że nawet najlepsza sokowirówka nie zrobi soku tak zdrowego, jak wyciskarka. Co więcej, te tańsze i gorszej jakości urządzenia pozbawiają sok większości wartości. Sok z sokowirówki może więc być smaczny, lecz pełnowartościowy sok można otrzymać tylko z użyciem wyciskarki.

Bożena Nowak

Lekarz pediatra, potwierdza, korzystny wpływ wyciskanych soków na odporność dzieci i młodzieży. Warszawa.