• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

Świeże soki - zalety i sposób pozyskiwania

Nasz organizm ma coraz większe problemy z przyswojeniem sobie odpowiednich ilości wartości odżywczych ze spożywanych przez nas posiłków, nie pomaga mu przy tym ani szybki, ani niejednokrotnie niezdrowy tryb życia, jaki prowadzimy. Między innymi dlatego coraz częściej możemy usłyszeć o zaletach, jakie niesie za sobą urozmaicenie naszej diety o świeże soki, te bowiem trafiają bezpośrednio do krwioobiegu, co sprawia, że nasz organizm już po kwadransie może zacząć proces trawienia dostarczonych mu produktów.

Soki w codziennej diecie

Większość z nas codziennie sięga po te same owoce oraz warzywa, nie brakuje przy tym osób, które w ogóle zapominają o ich jedzeniu. Czasem dzieje się tak nie dlatego, że brakuje nam dobrej woli, ale ze względu na smak niektórych warzyw oraz to, że smak ten nam nie odpowiada. Między innymi właśnie dlatego soki są tak dobrym pomysłem. Są smaczne, a jednocześnie pozwalają nam uzupełnić codzienne menu o dawkę witamin.

Soki wyciskane dla zdrowia

Sięgając po świeże soki możemy mieć też pewność, że zyska na tym nasze zdrowie. Są one przecież cennym wsparciem dla organizmu pozwalając na jego utrzymanie w równowadze. Nie bez znaczenia jest też ich rola jako środka, który zapobiega zakwaszaniu organizmu. Picie soków dostarcza nam energii, a jednocześnie wpływa na to, że nasze myślenie jest jaśniejsze. Nie można nie docenić i tego, że soki mają korzystny wpływ na pracę naszego układu trawiennego.

Sokoterapia

Jakiego sprzętu używać?

Chyba najpopularniejszym sprzętem pozwalającym na uzyskanie soku są sokowirówki, duża różnorodność, jaka je charakteryzuje sprawia przy tym, że każdy bez trudu jest w stanie znaleźć idealne dla siebie rozwiązanie. Ich działanie bazuje na wirującym sicie z ostrzami, po którego bokach umieszcza się specjalne otwory. Otwory te umożliwiają przelewanie soku z właśnie wyciskanych owoców i warzyw. Podczas kolejnego etapu jego produkcji sok spływa do lejka, z niego zaś trafia do przygotowanego przez nas pojemnika.

Największą zaletą sokowirówki jest szybki czas, w jakim dochodzi do przygotowania soku, nie bez znaczenia jest jednak i to, że mamy do czynienia z urządzeniem łatwym w użytkowaniu, dla którego charakterystyczna jest dość niska cena. Niestety, jego wadą są ograniczone możliwości działania oraz produkcja mniejszej ilości soku.

Anna Rokitnik

Trener personalny, dietetyk. W swoich planach żywieniowych uwzględnia naturalne nieprzetworzone owoce, warzywa i zioła. Potwierdza, ze dzięki wyciskarkom otrzymujemy kompletne mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznań