• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

Sok z kartonika kontra sok z wyciskarki

Czy soki z kartonika są zdrowe? Sok świeżo wyciskany jak się można spodziewać będzie dużo zdrowszą propozycją niż soki oferowane nam jako gotowy produkt i sprzedawane w kartonach. Świeżo wyciskane mogą zawierać barwniki oraz konserwanty. Popularne kartonowe soki bardzo często są sztucznie słodzone oraz rozcieńczone wodą. Sok, który znajdziemy w sklepach niekiedy jest przygotowywany z zagęszczonego koncentratu i wody i tak naprawdę nie ma w nim nic pozytywnego. Stosowana jest klasycznie również pasteryzacja, która będzie zabijała wszystkie cenne składniki takiego soku. Na opakowaniu znajdziemy wiele zapewnień, ale nie dowiemy się jak naprawdę dany sok był produkowany. W wielu zakładach przetwórczych nie dba się znacząco o czystość i dlatego soki mogą mieć jakieś mikrozanieczyszczenia.

Dodatkowo owoce przeznaczone do produkcji soków kartonach najczęściej są bardzo niskiej jakości. Powszechnie wykonuje się je ze spadów, a wiec takich owoców, które będą nadgniłe czy lekko uszkodzone i nie nadają się już do normalnej sprzedaży. Wniosek więc będzie taki, że kupowanie kartonowych soków będzie jak loteria, najczęściej mało produktów będzie dobrych. Sprzęt do produkcji domowych soków Wyciskarka jest takim urządzeniem, które będzie oddzielać sok od włóknistej masy, która wchodzi w skład surowca. Zaletą takiego urządzenia będzie to, że doskonale poradzi sobie z ciężkimi do przerobienia składnikami takimi jak listki pietruszki czy też korzeń pokrzywy. Można ją znaleźć w formie elektronicznej, albo ręcznej ale jak się można spodziewać ta pierwsza z silnikiem da dużo lepsze efekty. Innym sprzętem będzie sokowirówka, która charakteryzuje się mniejszą efektywnością. W tym przypadku najpierw składniki są przetarte a potem odwirowane co prowadzi do tego, że sok oddziela się od masy.

Urządzenie trzeba bardzo dokładnie czyścić. Ale najważniejsze będzie to, że uzyskiwany przy jej użyciu sok będzie miał mniejszą wartość odżywczą niż przy zastosowaniu wyciskarki. Sok z sokowirówki jest także często mocno spieniony. Produkcja soków może być także realizowana z użyciem blendera. Urządzenie to będzie tańsze niż sokowirówka i wyciskarka, ale do przygotowania napojów będzie wymagała większego wysiłku. Przy blenderze przygotuje się najczęściej gęstą jednolitą masę. Można z niego przygotować sok, ale przede wszystkim musy oraz koktajle owocowe. Podobnie jak sokowirówka jednak charakteryzuje się małą skutecznością przy korzeniach czy włóknistej części rośliny. W sklepach znajdą się także wyciskarki typowo do cytrusów, ale tutaj niestety mamy tylko możliwość pracy na takich właśnie owocach, a więc będzie to spore ograniczenie. Soki niektórych wyciskają także z użyciem tarki i następnie przez gazę odciskają sok. Jest to tania opcja, ale efektywność jest średnia a zajmuje wiele czasu.

Joanna Poniedziałek

Dermatolog z wieloletnim stażem, często w leczeniu pacjentów zamiast leków używa terapii sokowych, które regulują większość problemów skórnych. Kraków