• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

Dlaczego powinniście przestać pić Mountain Dew

Mountain Dew jest jednym z najpopularniejszych współczesnych napojów w zachodnim świecie, a fani tego napoju rozwinęli do niego niemalże kulinarną sympatię. Jeśli znasz te fakty, nigdy więcej nie wypijesz Mountain Dew.

Poważną kwestią dotyczącą tego napoju jest fakt, że jest on tak regularnie spożywany i ludzie nie są świadomi, co zawiera i jaki ma on negatywny wpływ na ich zdrowie.

Ten artykuł ma na celu podzielenie się kilkoma ważnymi faktami na temat spożywania tego napoju i zagrożeń, jakie może on powodować dla Twojego zdrowia.

Ostatnio sprawdziliśmy na stronie Mountain Dew, zmieniono nazwę napoju na po prostu "Mtn Dew".

Czy Mountain Dew jest dla ciebie zły?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzyjmy się bliżej składnikom tego napoju. Posłuchajmy tego z ust konia. Ostatnia aktualizacja tej listy miała miejsce 18 marca 2019, jak podano na etykiecie na zrzucie ekranu poniżej.

Składniki gryzoni górskiej

  • Woda karbonizowana
  • Syrop kukurydziany wysokofruktozowy (HFCS)
  • Skoncentrowany sok pomarańczowy
  • Kwas cytrynowy
  • Naturalny smak
  • Benzoesan sodu (środek konserwujący)
  • Kofeina
  • Cytrynian sodu
  • Kwas erytrobowy (środek konserwujący)
  • Guma arabska
  • EDTA disodowo-wapniowy (aromat ochronny)
  • Bromowany olej roślinny
  • Yellow #5
  • Cukry 46 g na 355 ml

Co robactwo górskie robi z twoim ciałem?

Przyglądając się bliżej składnikom "Mtn Dew", możesz zrozumieć niebezpieczeństwo, że każdy z nich jest obecny w napoju, który jest spożywany w Twoim ciele.

Wyobraź sobie więc WSZYSTKIE te składniki razem wzięte, a następnie wyobraź sobie ogromne szkody, jakie mogą one wyrządzić Twojemu zdrowiu.

Sprawdzimy niektóre z najbardziej szkodliwych składników:

1. Woda węglanowa w Mtn Dew

Woda gazowana w napojach to woda, która została sztucznie wtłoczona z dwutlenkiem węgla pod ciśnieniem. Węglenie powoduje tworzenie się małych pęcherzyków, co nadaje wodzie piorunującą jakość.

  • Co woda gazowana robi z twoim organizmem?

Karbonacja nadaje napojowi lekko cierpki smak, a teraz wymaga od nerek i płuc włożenia dodatkowej pracy polegającej na usunięciu nadmiaru dwutlenku węgla z napoju. Każdy proces taki jak ten zużywa niektóre składniki odżywcze w organizmie. Jeśli twoja dieta składa się w większości z przetworzonej żywności, a nie z wystarczającej ilości świeżej żywności, możesz szybko stać się jej niedoborem.

  • Jaki jest poziom pH napojów Mountain Dew?

W wyniku reakcji chemicznej dwutlenku węgla i wody powstaje słaby kwas o poziomie pH 3-4. Zgodnie z raportem American Dental Association (ADA), wartość pH dla Mountain Dew (regularne) wynosi 3,22; Mountain Code Red w 3,26, Mountain Dew Diet w 3,18, a Mountain Dew Voltage w 3,05.

W tym samym raporcie potwierdza się, że spożycie kwaśnych napojów przyczynia się do erozyjnego środowiska jamy ustnej. Wspomina się również, że pH jest krytycznym wyznacznikiem potencjału erozyjnego napoju.

  • Napoje gazowane i przewlekłe choroby nerek

Badanie powiązało spożycie napoju gazowanego z cukrzycą, nadciśnieniem i kamieniami nerkowymi, czyli wszystkimi czynnikami ryzyka przewlekłej choroby nerek. Biorąc pod uwagę, że napój Mountain Dew jest również bardzo bogaty w cukier (46 g na porcję wielkości 12 fl oz), szanse na wystąpienie tych przewlekłych chorób są bardzo wysokie.

2. Syrop kukurydziany wysokofruktozowy (HFCS) w Mtn Dew

Na etykiecie składników Mtn Dew, jak powyżej, można zauważyć, że jednym z głównych składników jest syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS).

Jeśli zobaczysz ten składnik na dowolnej etykiecie, możesz być pewien, że jest to czysty, przetworzony śmieć. Odpowiedzialni producenci żywności nie wprowadziliby tego do żywności, a inteligentni konsumenci nie powinni jej spożywać.

  • Co HFCS robi z twoim ciałem?

HFCS jest typowym dodatkiem cukru do wielu przetworzonych produktów żywnościowych i ma potencjalnie negatywne skutki zdrowotne. Większość wysokiej zawartości fruktozy, która przedostaje się do wątroby i nie może zostać przekształcona w tłuszcz, w ostatecznym rozrachunku zakłóca metabolizm organizmu. Skutkiem tego będzie insulinooporność, otyłość, cukrzyca typu 2 i wysokie ciśnienie krwi.

Oprócz ogromnego ładunku fruktozy i cukru zawartego w HCFS, stwierdzono, że zawiera on również inne szkodliwe substancje chemiczne, zanieczyszczenia, a nawet śladowe ilości rtęci!

  • Dlaczego HFCS jest taki zły?

HFCS jest przemysłowym produktem spożywczym, który jest daleki od "naturalnego". Nie jest to substancja występująca w sposób naturalny. Spożycie HFCS trafia prosto do wątroby i powoduje lipogenezę (produkcję tłuszczów takich jak trójglicerydy i cholesterol) - uszkodzenie wątroby i powoduje jej przetłuszczanie.

Wysokie dawki HFCS dosłownie wybijają dziury w wyściółce jelita, powodując nieszczelność jelit, która pozwala na przedostawanie się do krwiobiegu szkodliwych produktów ubocznych toksyn, częściowo strawionych białek spożywczych i bakterii jelitowych, powodując stan zapalny, który jest podstawową przyczyną wielu przewlekłych chorób.

3. Skoncentrowany sok pomarańczowy w Mtn Dew

"Skoncentrowany sok pomarańczowy" brzmi dobrze, po prostu z powodu słów "sok pomarańczowy" - to naturalne, prawda?

Zgodnie ze Słownikiem Nauki i Technologii o Żywności: Większość wody z koncentratu soku jest usuwana w procesie filtracji, ekstrakcji i parowania. Parowanie polega na podgrzaniu soku do wysokiej temperatury, a ekstrakcja polega na dodaniu pewnych substancji chemicznych w celu uzyskania bardziej skondensowanego produktu.

Proces ten znacznie obniża wartość odżywczą owoców. Następnie sok jest pasteryzowany w ramach tego procesu, aby przedłużyć jego okres przydatności do spożycia. Nawet 100% sok owocowy z koncentratu może zawierać dodatki poprawiające jego kolor i smak.

4. Kwas cytrynowy w Mtn Dew

Żywność zawierająca naturalnie występujący kwas cytrynowy (np. z owoców cytrusowych) jest korzystna i całkowicie nieszkodliwa w konsumpcji. Kwas cytrynowy jest antyoksydantem, który chroni Twój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Jednak w przemyśle spożywczym ekstrakcja kwasu cytrynowego z całych owoców jest zbyt kosztowna. Alternatywnie, sztuczny kwas cytrynowy produkowany jest z karmienia cukrami grzyba Aspergillus niger (pospolita czarna pleśń).

Kiedy czarna pleśń jest filtrowana do ekstrakcji sztucznego kwasu cytrynowego, uważa się, że mikroskopijne produkty odpadowe pozostawione przez grzyb (mikotoksyny) nie są całkowicie eliminowane. Eksperci obawiają się, że regularne spożywanie tych mykotoksyn może powodować problemy z oddychaniem, alergie, a nawet przewlekłe choroby.

5. Benzoesan sodu i kofeina w Mtn Dew

W medycynie konwencjonalnej stosuje się wstrzykiwanie kofeiny i benzoesanu sodu w leczeniu depresji oddechowej związanej z przedawkowaniem leków przeciwdepresyjnych.

  • Jakie są skutki uboczne stosowania kofeinowego benzoesanu sodu?

Powszechne działania niepożądane połączenia tych dwóch związków (w przypadku spożycia ich w wystarczającej ilości), obejmują:

Ból głowy, podniecenie, pobudzenie, niepokój, rozdrażnienie, niepokój, hiperwentylacja, duszność, zaburzenia widzenia, wrażliwość nerwów, mrowienie w dłoniach i stopach, dzwonienie lub brzęczenie w uszach, utrata słuchu, zaburzenia snu, drżenie lub drgawki mięśni, zwiększone oddawanie moczu, szybka akcja serca i inne zaburzenia rytmu serca.

  • Jak kofeina wpływa na Twoje zdrowie?

Kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale także w większości napojów energetycznych i bezalkoholowych. Kofeina jest naturalnym środkiem pobudzającym, który działa poprzez aktywację centralnego układu nerwowego w celu zwalczania zmęczenia, poprawy koncentracji i skupienia.

Chociaż efekty działania kofeiny mogą być różne u poszczególnych osób, osoby z zaburzeniami lękowymi, dzieci i młodzież są bardziej podatne na negatywne skutki działania tego związku.

  • Jakie są negatywne skutki spożycia kofeiny?

Ponieważ próg spożycia kofeiny może być różny u poszczególnych osób, trudno jest określić, w jakim stopniu spożycie kofeiny może powodować skutki negatywne. Nawet umiarkowane ilości kofeiny mogą powodować negatywne skutki zdrowotne u osób, które są wrażliwe.

Niektóre ze zgłaszanych negatywnych skutków spożycia kofeiny obejmują: Bezsenność, nerwowość, niepokój, rozdrażnienie, rozstrój żołądka, kołatanie serca i drżenie mięśni.

  • Ile kofeiny jest w Mountain Dew?

Według Caffeineinformer.com, 54,8mg kofeiny występuje w zwykłej "Górskim ropie", 55,2mg w "Diet Mountain Dew" i 55,4mg w "Diet Mountain Dew Code Red".

6. Bromowany olej roślinny (BVO) w Mtn Dew

Bromowany olej roślinny jest syntetycznym związkiem otrzymywanym z kukurydzy lub soi, połączonym z pierwiastkiem bromowym. Jest on dodawany do niektórych napojów bezalkoholowych jako emulgator.

Brom jest ciężki i utrzymuje olej owocowy (w tym przypadku koncentrat pomarańczowy) w stanie unoszącym się na powierzchni roztworów wodnych. Napoje zawierające BVO zwykle wyglądają na mętne lub mętne.

  • Dlaczego bromowany olej roślinny jest niebezpieczny?

Bromowany olej roślinny został początkowo stworzony i stosowany jako środek zmniejszający palność (lub zapobiegający zamarzaniu). W tym celu nie jest on niebezpieczny. Jednakże, gdy jest dodawany do żywności lub napojów i spożywany wewnętrznie, jest wtedy, gdy staje się niebezpieczny dla zdrowia.

Brom jest częstym czynnikiem zaburzającym gospodarkę hormonalną, który uniemożliwia wchłanianie jodu przez organizm. Badania sugerują, że ten syntetyczny związek nie wchłania się w naszym organizmie i może gromadzić się w ludzkich tkankach, powodując toksyczne skutki w przypadku spożywania go w dużych dawkach.

  • Dlaczego bromowany olej roślinny jest dla ciebie zły?

Niektóre problemy zdrowotne, które mogą objawiać się toksycznością bromu, obejmują objawy psychotyczne, zaburzenia normalnej funkcji hormonów, problemy reprodukcyjne, wysypki skórne, poważny trądzik, utrata apetytu, bóle brzucha, utrata koordynacji mięśniowej, a w poważniejszych przypadkach, zaburzenia rytmu serca (nieprawidłowe bicie serca), a nawet utrata pamięci.

  • Czy BVO jest nadal w Mountain Dew?

Ostatnio sprawdziliśmy na ich stronie, Mtn Dew nadal zawiera bromowany olej roślinny (BVO). Proszę zapoznać się z powyższą listą składników.

  • Gdzie bromowany olej roślinny jest zakazany?

Bromowany olej roślinny jest zabroniony jako dodatek do żywności w Japonii, Indiach i Unii Europejskiej. Chociaż FDA USA pierwotnie zaklasyfikowała BVO jako "ogólnie bezpieczny", agencja później uchyliła tę decyzję. Obecnie, tymczasowo, w oczekiwaniu na dalsze badania, FDA zezwala na stosowanie BVO jako dodatku do żywności.

7. Żółty 5 barwnik spożywczy (tartrazyna) w Mtn Dew

Żółty 5 jest również znany jako Tartrazine lub E102. Jest to syntetyczny barwnik żółty cytrynowy, produkowany ze smoły węglowej, powszechnie stosowany jako barwnik spożywczy. Yuck!

Raport Center for Science in the Public Interest (CSPI) stwierdza, że wśród kilku powszechnie stosowanych barwników, Yellow 5 jest zanieczyszczony znanymi czynnikami rakotwórczymi (czynnikami powodującymi raka). Te syntetyczne chemikalia nie robią absolutnie nic, aby poprawić jakość odżywczą lub bezpieczeństwo żywności, ale wywołują problemy behawioralne u dzieci, a może i raka u każdego.

9. Wysoka zawartość cukru w Mtn Dew

Roślina górska ma bardzo wysoką zawartość cukru, który dodatkowo zwiększa jej kwasowość i toksyczność. Oto wykres, który pokazuje, ile cukru znajduje się w tym napoju.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Maquarie wykazały, że cukier i kofeina w połączeniu i karmienie szczurów spowodowały trwałe zmiany w chemii mózgu. To może nawiązywać do tego, jak napoje gazowane i energetyczne mogą wpływać na ludzki mózg.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco stwierdzili, że ci, którzy piją tylko 20 fl ozów sody cukrowej dziennie, mogą wziąć aż 4 lata z ich życia. Napoje bezalkoholowe nie tylko przyczyniają się do powstawania chorób, ale także skracają telomery, które są obszarami na naszych genach odpowiedzialnych za starzenie się.

  • Ile cukru jest w Mountain Dew?

Aby dać ci pojęcie, ile cukru znajduje się w napoju Mtn Dew, rozważ to: 4 gramy cukru = 1 łyżeczka. Dlatego:

  • 46 gramów cukru / 355 ml puszki = 11,5 łyżeczki!

Dowiedz się tutaj, jakie szkody może spowodować ta ilość cukru dla Twojego organizmu.

Roślina górska obniża wskaźniki płodności

Więc, pytanie, które wielu mężczyzn zadało:

  • Czy Mountain Dew jest zły dla mężczyzn?
  • Czy Mountain Dew może obniżyć liczbę plemników?

To są ważne pytania. Krótka odpowiedź brzmi "prawdopodobnie".

Jak powiedzieliśmy powyżej, brom jest czynnikiem zaburzającym gospodarkę hormonalną, który może zakłócać normalne funkcjonowanie hormonów i powodować problemy z rozrodczością lub płodnością zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Ponieważ wiele z wymienionych powyżej składników, które znajdują się w Mountain Dew, są syntetyczne (wykonane przez człowieka) mogą gromadzić się w tkankach Twojego organizmu, gdy są spożywane w dużych ilościach przez pewien okres czasu. Przyczyniają się one do słabej odporności, zwłaszcza w połączeniu z niewłaściwą dietą, która jest wysoka w przetworzonej żywności.

Niepokojąca higiena produkcji

W 2009 roku Ronald Ball odkrył w swoim napoju Mountain Dew coś w rodzaju galaretki, którą kupił w automacie w swojej pracy. Kiedy wylał zawartość puszki, wraz z galaretowatą substancją wyszły resztki maleńkiej myszki.

Po tym, jak Ball skontaktował się z Pepsi i powiedział im o sytuacji, wysłali przedstawiciela, aby pobrać resztki myszy z Ball. Według doniesień, Pepsico odpowiedział później stwierdzając, że mysz dawno by się rozpuściła, zanim Ball miałby szansę otworzyć puszkę z Mountain Dew.

Trudno powiedzieć, która część tej historii jest bardziej niepokojąca. Czy to fakt, że człowiek twierdzi, że znalazł mysz w swojej puszce Mountain Dew, czy też fakt, że Pepsico publicznie twierdził, że Mountain Dew ma składniki niezbędne do pełnego rozpuszczenia całej myszy?

Tak czy inaczej, prawdopodobnie dobrze byłoby po prostu unikać Mountain Dew całkowicie, więc nie musisz się o tym dowiadywać. Yikes!

Joanna Poniedziałek

Dermatolog z wieloletnim stażem, często w leczeniu pacjentów zamiast leków używa terapii sokowych, które regulują większość problemów skórnych. Kraków