• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy w kuchni

Orzech kokosowy cieszy się dużą popularnością i dzieje się tak nie bez przyczyny, możemy bowiem wydobyć z niego wiele dobroczynnych produktów. Obecnie największe uznanie zdobywa olej kokosowy, charakteryzuje się bowiem znakomitymi właściwościami zdrowotnymi, odżywczymi oraz kosmetycznymi. Tam, gdzie kokos jest owocem powszechnym, ludzie cieszą się na ogół znakomitym zdrowiem i nie może być to dziełem przypadku.

Z owoców kokosa można uzyskać przede wszystkim miąższ, mleko i wodę kokosową, jednak to olej kokosowy ma najwięcej cech prozdrowotnych. Jeszcze nie tak dawno nie cieszył się on największą popularnością na naszym kontynencie, teraz jednak możemy mówić o istotnych zmianach w tym zakresie.

Olej kokosowy

​Olej kokosowy dla zdrowia

Olej kokosowy jest zaliczany do tłuszczów roślinnych, a co za tym idzie jego stosowanie nie wiąże się z odkładaniem się w organizmie cholesterolu. Może być stosowany również przez osoby zmagające się z cukrzycą, znany jest przy tym ze swojego oczyszczającego i antybakteryjnego wpływu na organizm. Jego stosowanie pozwala na skuteczną walkę z drożdżakami i pasożytami, mamy przy tym do czynienia z cennym wsparciem podczas choroby, nieocenionym przy zwalczaniu wirusów bez strat dla naturalnej flory bakteryjnej. Jednocześnie potrafi on wzmacniać układ odpornościowy dostarczając organizmowi energii.

Jaki jest skład oleju kokosowego?

Olej kokosowy jest wydobywany z miąższu znajdującego się w owocu kokosa, a jego kluczowym składnikiem jest unikatowa kombinacja kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy to zatem cenne źródło kwasu laurynowego, mirystynowego, kaprynowego oraz kaprylowego. Okazuje się przy tym, że nie tylko nie wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej, ale nawet spala jej nadmiar.

Na uwagę zasługuje również to, że ponad połowa kwasów tłuszczowych wchodzących w jego skład to kwasy dwunasto-węglowe. Pozwalają one między innymi na uwidocznienie się działania antyseptycznego i bakteriobójczego oleju, który wspiera organizm w walce z zakażeniami i infekcjami. Warto wspomnieć i o tym, że zawiera w swoim składzie tłuszcze nasycone. Badania potwierdzają, że nie zatykają one układu krwionośnego, a przy tym mogą się przyczynić do redukcji masy ciała. Organizm potrafi też szybko przyswoić je jako źródło energii, często są one przy tym zamieniane na związki ketonowe wspierające układ nerwowy. Już choćby dlatego coraz częściej mówi się o zasadności wprowadzenia oleju kokosowego do diety osób zmagających się z chorobą Alzheimera. Olej ten przyczynia się też do wzrostu stężenia we krwi ciał ketonowych, co zwiększa przekaz energii do komórek mózgowych.

Często zwraca się też uwagę na to, że olej kokosowy może wspierać walkę z nadwagą. Tu warto przypomnieć o tym, że otyłość nie powinna być bezrefleksyjnie wiązana z nadmiernym spożyciem kalorii, kalorie, które są spożywane w różnych produktach w istotny sposób różnią się bowiem między sobą. Olej kokosowy potrafi zmniejszyć zarówno łaknienie, jak i głód, co należy wiązać z dość specyficznym trawieniem, jakie ma miejsce w odniesieniu do kwasów tłuszczowych. Ponownie wypada wspomnieć o związkach ketonowych tworzących się w procesie ich metabolizmu, te bowiem maja wpływ właśnie na obniżenie apetytu.

Olej kokosowy w kuchni

Dla oleju kokosowego charakterystyczne jest między innymi to, że gdy mamy do czynienia z temperaturą spadającą poniżej 25 stopni, jego płynna konsystencja zmienia się w zdecydowanie bardziej zbitą, budzącą skojarzenie z masłem. Już choćby dlatego warto zainteresować się nim jako alternatywą dla innych tłuszczów, jakie stosujemy na co dzień w różnych potrawach. 

Pewnym ograniczeniem może okazać się jedynie stosunkowo niska temperatura dymienia. Ta przyczynia się do tego, że nie powinien być używany zarówno do pieczenia, jak i smażenia w wysokich temperaturach.
Przyjmuje się, że wskazana dzienna dawka oleju powinna wynosić od trzech do czterech łyżeczek. Jeśli spożywamy go bezpośrednio, bardzo dobrym rozwiązaniem jest popijanie go sokiem owocowym.

O włączeniu go do diety powinni też pomyśleć sportowcy, zawarte w nim substancje mogą być bowiem z powodzeniem postrzegane jako naturalna odżywka dla mięśni, mają przy tym wpływ zarówno na wytrzymałość, jak i na kondycję. 

Przepis na kokosowy sos beszamelowy

Przygotowanie kokosowego soku beszamelowego nie jest trudnym zadaniem, nie sposób przy tym nie zgodzić się z tym, że jest to znakomita alternatywa dla jego tradycyjnej odmiany powstającej z wykorzystaniem mąki, mleka oraz masła. W tym przypadku przydadzą nam się dwie łyżki oleju kokosowego, jedna szklanka mleka roślinnego, dwie łyżeczki mąki kukurydzianej oraz sól, pieprz, sok z cytryny, cukier i gałka muszkatołowa dodawana do smaku. Naszym pierwszym krokiem powinno być podgrzanie oleju kokosowego. Gdy się już rozpuści, możemy dodać do niego mąkę kukurydzianą, a następnie mieszać tak długo, aż uzyskamy gładką konsystencję. Potem wlewamy powoli mleko nieustannie mieszając tak, aby konsystencja sosu jak najbardziej przypominała tą, jaka charakteryzuje ciasto naleśnikowe. Ostatnim krokiem jest takie doprawienie sosu, aby odpowiadał naszym upodobaniom kulinarnym.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy pojawia się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, gdzie wykorzystuje się go do pielęgnacji ciała i włosów. Jako balsam do ciała ma właściwości wygładzające, a jednocześnie odżywia skórę. Wspomaga też proces redukcji zmarszczek i przyczynia się do hamowania procesu powstawania kolejnych. Może być też stosowany na suchą skórę, w takim przypadku bowiem wzmacnia barierę lipidową nawilżając ją. To również znakomity naturalny filtr, który z pewnością docenimy starając się ochronić naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem. Posiada też właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, co sprawia, że może okazać się cennym wsparciem przy problemach skórnych takich, jak skaleczenia, a nawet oparzenia. Jako kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji włosów olej kokosowy radzi sobie znakomicie między innymi wówczas, gdy stajemy do walki z łupieżem. Działa też stymulująco zarówno na porost włosów, jak i na ich regenerację.

 

Joanna Poniedziałek

Dermatolog z wieloletnim stażem, często w leczeniu pacjentów zamiast leków używa terapii sokowych, które regulują większość problemów skórnych. Kraków