• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

Jak wybrać najlepsze owoce do wyciskania?

Wybór odpowiednich owoców Winogrona. Należy wybierać owoce, które są pulchne, nie będą pomarszczone. Chodzi o to, by owoce były świeże, nienaruszone, sok nie może z nich wyciekać, dobrze jeśli znajdować się będą na zdrowej łodydze.

Mango. Najlepszy będzie owoc, który ma słodki intensywny zapach. Owoce niedojrzałe mają mniej tego zapachu albo nie pachną w ogóle. Świeży owoc powinien być w dotyku lekki.

Awokado. Szukamy owocu, który będzie miał ciemnobrązową skórę, jasnozielona znaczy, że awokado nie jest świeże, ani twarde.

Kiwi. Trzeba wybrać taki owoc, którzy przy trzymaniu kciukiem i palcem wskazującym będzie lekko ustępował przy nacisku.

Cytryna. Najlepiej wybrać ciężki owoc, który ma gładką i wilgotną skórę. Najwięcej pozytywnych składników mają dojrzałe owoce.
 

Arbuz. Powinien być ciężki a skóra powinna być gładka. Nie powinna być to skóra ani za jasna ani za ciemna. Dodatkowo po jednej stronie owocu powinna się znajdować plama, która będzie się różnić od reszty skóry. Może to być kremowa albo żółta plama.

Melon. Najlepiej będzie wybrać taki owoc, który ma pełny smak. Miąższ nie może być ciemny i nie może mieć białych pasków. Jeśli melon ma nasiona wtedy powinny mieć one właśnie taki ciemniejszy kolor.

Brzoskwinia. Trzeba sprawdzić czy owoc jest miękki oraz odpowiednio dojrzały, nie może być obity.

Pomarańcza. Wybieramy takie pomarańcze, które mają gładką skórę, są twarde oraz ciężkie. Taki owoc powinien mieć w sobie więcej soku niż ten, którego skóra będzie porowata i będzie to lżejszy owoc.

Truskawki. Powinniśmy szukać kwaskowatych i twardych truskawek, które mają zielone szypułki

Jabłko. Najlepsze będą twarde owoce, które mają intensywny kolor. Najlepiej wybrać żółte albo zielone, które mają niewielkie zarumienienie

Banany. Powinny być twarde, ale nie mogą być zbyt twarde. Owoc musi być jasny i niepoobijany. Należy sprawdzić czy nie ma innych uszkodzeń. Trzon i koniec nie może być naruszony, jeśli owoc ma być zdrowy i pożywny.

Anna Rokitnik

Trener personalny, dietetyk. W swoich planach żywieniowych uwzględnia naturalne nieprzetworzone owoce, warzywa i zioła. Potwierdza, ze dzięki wyciskarkom otrzymujemy kompletne mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznań