• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

5 powodów, dla których cukier jest dla ciebie szkodliwy

W mojej funkcji 5 sposobów na spowolnienie procesu starzenia się, wspomniałem, że jednym ze sposobów na spowolnienie procesu starzenia się jest zmniejszenie ilości cukru w diecie. Kilku z was wysłało mi e-maila z prośbą o więcej szczegółów na temat tego, dlaczego cukier jest zły i jak dokładnie szkodzi zdrowiu.

Więc dzisiaj, pomyślałem, że zrobię głębsze nurkowanie w temacie cukru. Jeśli masz ochotę na słodycze, tak jak ja, może się okazać, że zrozumienie, jak dokładnie cukier szkodzi twojemu zdrowiu, pomoże ci zmotywować się do trzymania pokrywki na słoiku z ciastkami. Lub, w moim przypadku, do trzymania się z dala od tych małych czerwonych szwedzkich rybek, które tak bardzo kocham.

Dlaczego cukier jest zły?

Jednym z najbardziej oczywistych powodów, dla których słodzone pokarmy i napoje są złe i mogą osłabić twoje zdrowie jest to, że mają one zazwyczaj wysoką zawartość kalorii, ale nie są aż tak sycące. To sprawia, że łatwo jest przesadzić z ich konsumpcją, a nadmiar kalorii może spowodować przybieranie na wadze.

Innym sposobem, w jaki cukier negatywnie wpływa na odżywianie i zdrowie jest to, że wypiera inne, zdrowsze produkty spożywcze. Ludzie często jedzą słodycze zamiast innych pokarmów, które są bardziej pożywne, w wyniku czego cierpi na tym ich ogólne odżywianie. Innymi słowy, gdybyś zastąpił słodycze pożywnymi produktami, takimi jak owoce i warzywa, znacznie poprawiłbyś jakość odżywczą swojej diety.

Ale to nie tylko puste kalorie są problemem, a nawet ich nadmiar. Ponieważ nawet jeśli dostarczasz sobie wszystkich potrzebnych składników odżywczych i spożywasz tylko tyle kalorii, aby utrzymać zdrową wagę, jedzenie dużej ilości cukru nadal jest dla ciebie szkodliwe.

5 powodów, dla których cukier jest dla ciebie zły

1. Cukier tłumi układ odpornościowy. Kiedy dostajesz dużą dawkę cukru, np. z butelki coli lub batonika, tymczasowo tłumisz zdolność swojego układu odpornościowego do reagowania na wyzwania. Efekt ten utrzymuje się przez kilka godzin, więc jeśli jesz słodycze kilka razy dziennie, twój układ odpornościowy może stale działać w wyraźnie niekorzystnej sytuacji. 2. Cukier sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Stan zapalny, który jest częścią odpowiedzi immunologicznej, nie zawsze jest czymś złym. Ale jedzenie słodyczy może napędzać nadmierne, niewłaściwe stany zapalne, które nie służą żadnemu pożytecznemu celowi i w rzeczywistości sprzyjają starzeniu się i chorobom.

3. Cukier hamuje uwalnianie ludzkiego hormonu wzrostu. Znasz te reklamy w magazynach lotniczych, które pokazują super-buff faceta, który dzięki radykalnemu programowi przeciwstarzeniowemu wygląda na około 50, mimo że zbliża się do 70? On najprawdopodobniej wstrzykuje sobie ludzki hormon wzrostu. Oczywiście, pilnuje on również swojej diety, spędza kilka godzin dziennie na siłowni i używa dużej ilości samoopalacza, ale nie ma wątpliwości, że zastrzyki hormonalne mają wiele wspólnego z jego sylwetką. Choć efekty mogą być dramatyczne, terapie hormonalne są drogie i ryzykowne, więc osobiście nie polecam tego sposobu postępowania. Ale jeśli chcesz spowolnić proces starzenia się, na pewno chcesz zrobić to, co możesz, aby naturalnie zwiększyć produkcję ludzkiego hormonu wzrostu w organizmie. Unikanie żywności, które są wysokie w cukier jest dobrym sposobem, aby to zrobić. Ćwiczenia, idąc dłużej między posiłkami, i unikając nadmiernego stresu również pomóc.

4. Cukier sprzyja glikacji. Cząsteczki cukru traktują twoje ciało jak batonik. Kiedy dostaną się do krwiobiegu, zaczynają szukać rzeczy, z którymi mogłyby się związać, takich jak atrakcyjne cząsteczki białka i tłuszczu. To zaczepienie znane jest jako "glikacja" i jak w przypadku większości zaczepek, rezultaty nie są ładne. Te glikowane cząsteczki zachowują się jak pijani marynarze, kręcąc się po całym ciele, niszcząc rzeczy i sikając tam, gdzie nie powinny. Wytwarzają toksyczne związki zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji, czyli AGE. Jest to prawdopodobnie najbardziej poetycko-sprawiedliwy akronim w biologii, ponieważ AGEs zasadniczo powodują przyspieszenie procesu starzenia. A wiele szkód wyrządzonych przez AGEs jest nieodwracalnych. Jeśli to nie motywuje cię do odejścia od M&Ms, nie wiem, co by było.

5. Cukier podnosi poziom insuliny. Napływ cukru do twojego organizmu będzie miał dość przewidywalny skutek: twój poziom cukru we krwi wzrośnie. Krótko po tym, trzustka uwolni garść insuliny, aby pomóc w usunięciu cukru z krwi do komórek. Gdy poziom cukru we krwi spada, poziom insuliny wraca do normy. Ale kiedy jesz dużo cukru, nieustannie domagasz się insuliny, a to może przynieść odwrotne skutki na kilka sposobów. Z czasem potrzeba coraz więcej insuliny, aby wykonać zadanie. W końcu twoja trzustka może przestać odpowiadać na wezwanie. Gratulacje, jesteś teraz cukrzykiem insulinozależnym. A po drodze, narażanie komórek i narządów na chronicznie wysoki poziom insuliny przyspiesza proces starzenia się.

Jaka ilość cukru jest bezpieczna?

Teraz, kiedy już wystraszyłam cię jak żywe żelki, pozwól, że przedstawię to wszystko w odpowiedniej perspektywie. Niewielka porcja cukru lub okazjonalny słodki przysmak nie spowoduje natychmiastowego pojawienia się nowej zmarszczki ani nie wywoła niewydolności wielu organów.

Ten mały horror, który opisałam powyżej, to to, co dzieje się, gdy twoja dieta jest chronicznie bogata w cukier. Co liczy się jako wysoki poziom? Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje, aby utrzymać spożycie cukru na poziomie nie większym niż 10% całkowitej ilości kalorii. Dla większości ludzi jest to około 50 gramów cukru, czyli ilość zawarta w jednej 20-uncjowej butelce napoju gazowanego (lub około 28 małych szwedzkich ryb). Jeśli masz nadwagę lub inne czynniki ryzyka chorób serca lub cukrzycy, mądrze byłoby ograniczyć się do 5%.

Jak zjeść swoje ciastko

Jest też jedna okoliczność, w której negatywne skutki spożywania cukru są nieco złagodzone: tuż po intensywnym treningu. Wytężony wysiłek fizyczny stwarza sytuację, w której cukier jest bardzo skutecznie metabolizowany - zakładając oczywiście, że nie jesteś cukrzykiem. Zamiast krążyć w krwiobiegu i szukać kłopotów, cukier spożyty po ćwiczeniach jest bardzo szybko wchłaniany przez dopiero co przepracowane mięśnie. Ponadto, ćwiczenia uwrażliwiają komórki na działanie insuliny, co jest dokładnym przeciwieństwem efektu odwrażliwienia, jaki ma przewlekłe spożywanie cukru.

W rzeczywistości, spożywanie cukrów prostych po treningu, wraz z białkiem, jest dobrym sposobem na wzmocnienie regeneracji. W idealnym świecie, oczywiście, wybrałbyś naturalne, bogate w składniki odżywcze źródła cukru, takie jak świeże owoce. Jeśli jednak szukasz sposobu, aby cieszyć się małym smakołykiem bez poczucia winy, użyj go jako nagrody po dobrym treningu.

Bożena Nowak

Lekarz pediatra, potwierdza, korzystny wpływ wyciskanych soków na odporność dzieci i młodzieży. Warszawa.