• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

Czym się kierować przy wyborze wyciskarki do soków

Wyciskarka to urządzenie, które pozwala na samodzielne przygotowanie wartościowych soków z różnych składników. Jej działanie można porównać do prasy. W wewnętrznej komorze znajduje się ślimak, który obracając się powoli miażdży składniki i dokładnie wyciska z nich sok. Podstawowe różnice między wyciskarką i sokowirówką to sposób działania oraz jakość uzyskiwanego soku. Sok wytworzony przez wyciskarkę charakteryzuje się wyższą jakością od tego z sokowirówki. Przed zakupem wyciskarki do soków warto poznać sposób ich działania, zalety oraz rodzaje urządzeń.

Czym kierować się przy wyborze wyciskarki wolnoobrotowej?

Przede wszystkim należy zastanowić się jaki rodzaj wyciskarki będzie spełniał nasze wymagania. Do wyboru mamy modele kompaktowe oraz zajmujące więcej miejsca, odpowiednie dla małych i dużych kuchni. Warto również przeanalizować, czy zależy nam na dodatkowych funkcjach, czy tylko na wyciskaniu soków. Kolejne cechy, które mają duże znaczenie to czas wyciskania soku oraz łatwość czyszczenia urządzenia.

Dostępne na rynku modele wyciskarek możemy podzielić na:

  • ręczne i automatyczne -  ze względu na sposób obsługi,
  • pionowe i poziome - ze względu na konstrukcję wyciskarki i ustawienie wałka ślimakowego,
  • jednoślimakowe i dwuślimakowe - ze względu na ilość wałków ślimakowych.

Wyciskarki pionowe charakteryzują się kompaktową budową oraz szybkim tempem wyciskania soku. Wałek ślimakowy jest w nich ułożony pionowo. Ich zaletą jest położenie w górnej części otworu, do którego wrzuca się składniki. Dzięki temu działanie podajnika jest bardziej automatyczne niż w przypadku wyciskarki poziomej, w której konieczne jest mechaniczne popychanie składników. Wyciskarki pionowe nie są wyposażone w dodatkowe funkcje, służą tylko do wyciskania soków. Ciekawą i przydatną opcją jest płukanie wyciskarki w trakcie użytkowania. Pozwala wyczyścić urządzenie z miąższu bez konieczności demontażu.

Wyciskarki poziome dzięki ustawieniu wału ślimakowego są łatwe w czyszczeniu. Ich budowa jest mniej kompaktowa od wyciskarek poziomych, dlatego zajmują więcej miejsca. Czyszczenie wyciskarki poziomej jest dużo łatwiejsze niż pionowej.Często posiadają dodatkowe funkcje np. mielenie produktów, tworzenie przecierów.

Wyciskarki jednoślimakowe do wytwarzania soków wykorzystują siłę miażdżenia jednego wałka ślimakowego. Są mniej efektywne od wyciskarek dwuślimakowych, ale ich cena jest znacznie niższa.

Wyciskarki dwuślimakowe umożliwiają przygotowanie dużych ilości soku. Ich funkcjonowanie polega na dwóch równoległych wałach ślimakowych, które się zazębiają. Charakteryzują się najbardziej efektywnym działaniem i wytwarzaniem soku o najwyższej jakości. Często posiadają dodatkowe funkcje np. mielenia ziaren, homogenizacji a nawet wytwarzania makaronu. Ich wady to trudniejszy demontaż i proces czyszczenia oraz dłuższy czas wytwarzania soku.

Pozostałe cechy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie:

  • moc urządzenia - urządzenia o dużej mocy poradzą sobie z miękkimi i twardymi składnikami,
  • wykonanie i budowa sita - najwyższej jakości będą sita wykonane ze stali nierdzewnej,
  • antypoślizgowe nóżki - zapewniają unieruchomienie urządzenia i bezpieczeństwo w trakcie pracy,
  • ilość obrotów na minutę,
  • blokada kapania soku.

Zalety wyciskarek do soków

Największą zaletą wyciskarki wolnoobrotowej jest wytwarzanie soku wysokiej jakości (https://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/, który charakteryzuje się:

  • Wysoką zawartością witamin, enzymów i substancji odżywczych - zachowaną dzięki technologii wolnoobrotowej i niskiej temperaturze wyciskania.
  • Gęstą konsystencją - z miąższem oraz drobinkami owoców i warzyw.
  • Dłuższym czasem przechowywania - nawet do 72 godzin w lodówce. Sok nie jest napowietrzany podczas wyciskania (świadczy o tym niewielka ilość piany), dlatego czas jego przechowywania jest dłuższy.
  • Oszczędnością składników i większą ilością soku - sposób działania wyciskarki wolnoobrotowej pozwala wycisnąć maksymalną ilość soku ze składników.

Kolejną zaletą jest możliwość zastosowania różnorodnych składników. Zwykła sokowirówka może wytworzyć sok z owoców i warzyw natomiast wyciskarka poradzi sobie także z nasionami, ziarnami, liśćmi i drobnymi owocami.

Niektóre modele wyciskarek są wielofunkcyjne. Posiadają dodatkowe funkcje, które umożliwiają mielenie ziaren, tworzenie musów i przecierów a także wyrabianie makaronu.

Czyszczenie urządzenia jest łatwiejsze a generowany hałas jest niższy niż w przypadku sokowirówki.

Wyciskarka znajdzie zastosowanie w kuchni każdego miłośnika zdrowych rozwiązań. Umożliwia przygotowanie soków o dużej zawartości łatwo przyswajalnych witamin i składników odżywczych. Soki z wyciskarki mogą skutecznie zastąpić w diecie surowe warzywa i owoce.

Bożena Nowak

Lekarz pediatra, potwierdza, korzystny wpływ wyciskanych soków na odporność dzieci i młodzieży. Warszawa.