• Godzinny otwarciaPon - Pt 8.00 - 16:00
  • Telefon505-567-234
  • E-mailkontakt@adresstrony.pl

Wyciskarka i sokowirówka - przegląd różnic

Co warto zakupić - wyciskarkę czy sokowirówkę? Choć oba rodzaje rozwiązań mają pewne cechy wspólne, nie można nie zgodzić się z tym, że wyciskarki różnią się znacząco od sokowirówek. Różnica dotyczy przy tym nie tylko wyglądu zewnętrznego i sposobu działania, ale również efektu końcowego, a więc soku. Wyciskarka może być porównywana do nieco już zapomnianej maszynki do mielenia, choć w jej przypadku wałki ślimakowe charakteryzuje wyjątkowo szczelne dopasowanie. Poruszają się one z wykorzystaniem napędu elektrycznego, choć w ruch może je wprawiać również rezonans.

Pierwszy etap przygotowania soku jest dość nietypowy, zarówno owoc, jak i warzywo zostają bowiem bardzo dokładnie zgniecione, a następnie również rozdrobnione przez pierwszą część ślimaków. Jest to niezbędne, jeśli zależy nam na tym, aby dalsza część wyciskania charakteryzowała się efektywnością. Wstępnie rozdrobniony surowiec musi w dalszej kolejności przejść przez część miażdżącą, a potem pod dużym ciśnieniem przedostaje się dalej.

Etap kolejny to ten, w którym wyciskarka musi poradzić sobie z lekko mokrymi częściami roślin, które zostały zmiażdżone, konieczne jest bowiem ich dociśnięcie wprost na sito. Jeśli szukamy różnic, jakie zachodzą pomiędzy wyciskarką oraz wirówką, w pierwszej kolejności musimy zwrócić uwagę na niską temperaturę pracy. Wyciskarki zwracają jednak na siebie uwagę również dlatego, że podczas pracy generują mniejszy hałas. Klientom najbardziej podoba się jednak to, że charakteryzuje je znakomita efektywność oraz niewielka ilość odpadów, które należy usunąć już po zakończeniu procesu. Wyciskarki do soków zwracają na siebie uwagę również dlatego, że bardzo łatwo można je nie tylko rozkładać, ale również składać, a tym samym mycie nie jest jakimś szczególnie poważnym problemem.

Nawet ślimaki nie generują szczególnych trudności konserwacyjnych, wystarczy bowiem, że dokładnie opłuczemy je pod bieżącą wodą. Także jakość soku jest zdecydowanie lepsza od tego, co jest nam w stanie zaproponować sokowirówka. Ponownie mamy do czynienia ze zjawiskiem, które można łatwo wyjaśnić, okazuje się bowiem, że sok taki nie tylko nie napowietrza się, ale również nie nagrzewa. Sposób pracy wyciskarki przyczynia się również do tego, że możemy dłużej niż w przypadku klasycznej sokowirówki cieszyć się ze składników odżywczych. Ślimaki znakomicie radzą sobie zarówno z sokiem uzyskiwanym z owoców, jak i z tym, który pochodzi z warzyw. Niektórzy producenci podążają zresztą jeszcze dalej i polecają nam rozwiązanie, które sprawdza się także w przypadku kiełków oraz ziół.

Joanna Poniedziałek

Dermatolog z wieloletnim stażem, często w leczeniu pacjentów zamiast leków używa terapii sokowych, które regulują większość problemów skórnych. Kraków